Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków
Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek i pokrajać w kostkę. Wsypać do wrzącej wody i gotować przez 3 min. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Z cukru, wody i octu razem z przyprawami ugotować syrop, do wrzącego włożyć kawałki dyni. Podgrzewać i trzymać w temperaturze lekkiego wrzenia aż do chwili, gdy będzie stawała się szklista (ok. 30 min).
Przełożyć do słoików i zamknąć.
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Przetwory
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu