Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
kilka liści mięty pieprzowej
4 kieliszki wódki
6 dag cukru
2 szklanki wina białego
2 szklanki wody sodowej
sok z cytryny
Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Dania rybne
Sos:
15 dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5 dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20 g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40 g tłuszczu do smażenia
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
25 dag lodów czekoladowych
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Do przybrania
owoce świeże lub z puszki
wiśnie koktajlowe
listki melisy, mięty lub szałwi
Forma potrawy: Zupy
700 g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700 g pomidorów
100 g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól
Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200 ml wody
sól, pieprz
60 g obranych migdałów.
Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60 g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz