Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
225g ryżu
sól
50g masła
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej mięty
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki mięty i tymianku
Ryż gotować w 600ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut, aż zmięknie.
Tuż przed ugotowaniem ryżu, w małym rondelku stopić masło, a potem dodać zioła.
Ryż polać przygotowaną masą ziołowo-maślaną, starannie wymieszać.
Sprawdzić smak potrawy, przybrać gałązkami mięty i tymianku. Szybko podawać.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kurczak
30 dag tłustej wieprzowiny
30 dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300 ml śmietany
1 jajo
40 dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz