Przetwory z cytryną
Kolorem zielonym zaznaczono cytryna
50dag jeżyn
75dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50dag cukru żelującego
2kg oczyszczonych gruszek
1,5kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
6 pomarańczy
1,5kg cukru
750ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii
25dag świeżego chrzanu
50ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
1kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
1kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2kg cukru
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier
kg papryki
25dag cebuli
40dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru