MENU
ZWIŃ MENU

Dżem dyniowo-jabłkowy

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier

Przyrządzanie

Dynię obrać i wdyłubać miąższ, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, i niech się gotuje na małym ogniu.

Jabłka także obrać i też wydłubać środek, po czym pokroić na jakieś mniejsze kawałki, bez różnicy, i tak się rozpadnie.

Jabłka wrzucić do dyni, można też poddusić w osobnym garnku i połączyć potem.

Dusić aż wyjdzie ładna w miarę jednolita papka. Można ewentualnie dosmaczyć sokiem z cytryny lub cukrem, lub inną słodką substancją.

Kiedy gotowe, wsadzić jeszcze gorące do słoików i zakręcić. Można pasteryzować ale nie koniecznie.

Niektórzy wolą wersję bez słodzenia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szarlotka Marysi

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty