Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier
Dynię obrać i wdyłubać miąższ, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, i niech się gotuje na małym ogniu.
Jabłka także obrać i też wydłubać środek, po czym pokroić na jakieś mniejsze kawałki, bez różnicy, i tak się rozpadnie.
Jabłka wrzucić do dyni, można też poddusić w osobnym garnku i połączyć potem.
Dusić aż wyjdzie ładna w miarę jednolita papka. Można ewentualnie dosmaczyć sokiem z cytryny lub cukrem, lub inną słodką substancją.
Kiedy gotowe, wsadzić jeszcze gorące do słoików i zakręcić. Można pasteryzować ale nie koniecznie.
Niektórzy wolą wersję bez słodzenia.
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty