Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
Ocet zmieszać z wodą, wkładać do niego kawałki oczyszczonych gruszek, aby nie czerniały.
Zagotować osobno litr wody i wrzucić osączone owoce.
Gotować 7 minut, osączyć.
Ugotować syrop z całego cukru,szklanki wody, soku cytryny i przeciętej laski wanilii.
Włożyć do wrzącego gruszki, zagotować raz, zdjąć z ognia.
Kiedy konfitura ostygnie, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu 25 minut.
Wyjąć wanilię i przełożyć konfiturę do jałowych słoików; można na spód i na wierzch kapnąć brandy lub winiaku.
Forma potrawy: Sałatki
od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez
Forma potrawy: Przetwory
50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego
Gruszki w sosie mleczno-kakaowym
Forma potrawy: Desery
pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka