MENU
ZWIŃ MENU

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku

Przyrządzanie

Ocet zmieszać z wodą, wkładać do niego kawałki oczyszczonych gruszek, aby nie czerniały.
Zagotować osobno litr wody i wrzucić osączone owoce.

Gotować 7 minut, osączyć.

Ugotować syrop z całego cukru,szklanki wody, soku cytryny i przeciętej laski wanilii.
Włożyć do wrzącego gruszki, zagotować raz, zdjąć z ognia.

Kiedy konfitura ostygnie, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu 25 minut.

Wyjąć wanilię i przełożyć konfiturę do jałowych słoików; można na spód i na wierzch kapnąć brandy lub winiaku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z gruszek

Forma potrawy: Sałatki

od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwory

1 kg wiśni
1 kg cukru

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwory

50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Forma potrawy: Desery

pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka