MENU
ZWIŃ MENU

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego

Przyrządzanie

Jeżyny przebrać, umyć i osączyć. Wiśnie umyć, dobrze osączyć i wydrylować.

Owoce wymieszać i dodać sok z porzeczek lub cytryny, skórkę cytrynową i cukier żelujący.

Wymieszyć i zagotować.

Pogotować trzy minuty, po czym gorące konfitury nałożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwory

1 kg wiśni
1 kg cukru

Purée z buraków ćwikłowych

Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy

800 g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60 g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól

Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Desery

60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania

Chłodnik z truskawek i wiśni

Forma potrawy: Zupy

35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka

Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy