cojemy.pl > Przetwory > Konfitury z jeżyn i wiśni

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną

Konfitury z jeżyn i wiśni

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50dag jeżyn
75dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50dag cukru żelującego

Przyrządzanie

Jeżyny przebrać, umyć i osączyć. Wiśnie umyć, dobrze osączyć i wydrylować.

Owoce wymieszać i dodać sok z porzeczek lub cytryny, skórkę cytrynową i cukier żelujący.

Wymieszyć i zagotować.

Pogotować trzy minuty, po czym gorące konfitury nałożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Maliny i jeżyny, Porzeczki, Wiśnie

Podobne przepisy

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwór
1kg wiśni
1kg cukru
» zobacz przepis

Zapiekanka wiśniowa

Forma potrawy: Zapiekane
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
» zobacz przepis

Twarożek deserowy

Forma potrawy: Deser
40dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50dag wiśni
wafle
» zobacz przepis

Chłodnik z truskawek i wiśni

Forma potrawy: Zupa
35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
» zobacz przepis

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupa
30dag truskawek
25dag wiśni
15dag cukru
» zobacz przepis

Purée z buraków ćwikłowych

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka
800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól

Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
» zobacz przepis

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Danie na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
» zobacz przepis

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Forma potrawy: Deser
15dag poziomek
10dag wiśni
10dag agrestu
1 szklanka wody
20dag cukru
2dag żelatyny
» zobacz przepis

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Deser
60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania
» zobacz przepis

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
500g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.