Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego
Jeżyny przebrać, umyć i osączyć. Wiśnie umyć, dobrze osączyć i wydrylować.
Owoce wymieszać i dodać sok z porzeczek lub cytryny, skórkę cytrynową i cukier żelujący.
Wymieszyć i zagotować.
Pogotować trzy minuty, po czym gorące konfitury nałożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.
Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy
800 g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60 g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól
Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
Forma potrawy: Desery
60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania
Forma potrawy: Zupy
35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy