cojemy.pl > Dania główne > Fajitas z warzywami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Fajitas z warzywami

Formy potrawy: danie główne, kolacja, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

4 placki tortilla
cebula
garść fasolki szparagowej
bakłażan
2 ząbki czosnku
3 marchewki
oliwa
zioła: kolendra, rozmaryn, szałwia, majeranek, tymianek
łyżeczka sosu sojowego
10 kropel tabasco, lub oleju chili, lub pieprz

Przyrządzanie

Warzywa pociąć na długie paski, fasolkę na trzycentymetrowe kawałki. Usmażyć na oliwie aż będą średnio miękkie. Dodać czosnek, zioła i smażyć jeszcze przez około minutę.
Placki tortilla podgrzać na parze albo w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund. Warzywa doprawić tabasco/olejem/pieprzem, pokropić sosem sojowym, zawinąć w tortille i podawać gorące od razu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakłażan, Cebula, Czosnek, Fasolka szparagowa, Kolendra, Majeranek, Marchew, Oliwa, Pieprz, Rozmaryn, Sojowy, sos, Sos tabasco, Szałwia, Tortilla, Tymianek

Podobne przepisy

Fajita

Forma potrawy: Danie na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka 
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki 
1 cebula pokrojona w plasterki 
ciepłe tortille 

Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego 
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego 
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej) 

Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli 
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili 
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
3/4 łyżeczki cuminu
» zobacz przepis

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Schab karkowy zapiekany z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
» zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Danie główne
75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupa
25dag włoszczyzny
50dag kości
1 i 1/2 l wody
30dag wątroby wieprzowej
5dag cebuli
2dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Makaron z mięsem mielonym

Forma potrawy: Danie główne
20dag makaronu
20dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól, pieprz
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis

Talerz warzyw z ryżem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz
» zobacz przepis

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia
» zobacz przepis

Rolada z indyka

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
» zobacz przepis

Zapiekany makaron z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane
20g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasta czosnkowa

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
25dag twarogu
10dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku

Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.