Forma potrawy: Dania główne
20 dag makaronu
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mielone mięso, smażyć, rozdzielając widelcem, aż lekko się zrumieni.
Zmniejszyć ogień, wyłożyć na mięso sos warzywny (np. gotowy ze sklepu), wymieszać, przykryć i podgrzewać, by sos stał się gorący.
Podawać z gorącym makaronem i sałatą.
Forma potrawy: Dania główne
kilogram papryki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50 g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Forma potrawy: Dania główne
4 cukinie
20 dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5 dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
500 g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350 g szerokiego makaronu
150 g utartego sera cheddar
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól