Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
Paprykę oczyścić i pokroić w grube paski, cukinię pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Paprykę i cebulę obsmażyć na łyżce oleju, dodać cukinię, podlać 2 łyżkami wody i chwilę dusić. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Na drugą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać mąkę i zrumienić. Rozprowadzić niewielką ilością wody i wlać zasmażkę do warzyw.
Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę masy warzywnej, na niej ułożyć plastry mięsa, nakryć pozostałymi warzywami. Posypać oregano, bułką tartą oraz utartą mozzarellą.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C, aż ser się stopi. Pod koniec pieczenia posypać posiekaną bazylią.
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
Forma potrawy: Dania główne
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor