MENU
ZWIŃ MENU

Hache wołowe

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko

Przyrządzanie

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem liści laurowych, gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dodać do gotującego się mięsa. Równocześnie dodać obraną i opłukaną cebulę oraz liść laurowy. Ugotować do miękkości.

Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Gdy mięso nieco przestygnie, oddzielić kości. Mięso razem z ugotowanymi warzywami zemleć dwukrotnie w maszynce. Dodać surowe białko i 2 łyżki zieleniny. Wymieszać starannie, przyprawić solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy uformować owalne wałki, zwężające się na obu końcach. wałki spłaszczyć, ułożyć na niewielkiej blasze, skropić wywarem z mięsa.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min, ale nie rumienić.

Ostrożnie wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Chorwackie kiełbaski cevapcici

Forma potrawy: Dania na grilla

mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól

Do podania:
biały cheb pszenny

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki