75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Marchewki (po za jednę) pokroić wzdłuż w plasterki. Obgotować w osolonej wodzie. Zieleninę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę.
Mięso zagnieść z namoczoną bułką, jajkiem, cebulą i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
Masę rozsmarować na folii o rozmiarach 25 na 40 cm. Przełożyć na nią połowę zieleniny, potem plastry marchwii i resztę zieleniny.
Mięso zrolować (usunąć folię), zwinąć w "ślimak". Piec przez 40 minut w temperaturze 200°C.
Zagotować rosół ze śmietaną. Wsypać starty ser, dokładnie rozprowadzić. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Przez 12 minut gotować pokrojone na długie kawałki pory razem z pokrojoną w kostkę marchewką.
Pieczeń podawać z sosem i osączonymi warzywami.