MENU
ZWIŃ MENU

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

Marchewki (po za jednę) pokroić wzdłuż w plasterki. Obgotować w osolonej wodzie. Zieleninę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę.

Mięso zagnieść z namoczoną bułką, jajkiem, cebulą i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.

Masę rozsmarować na folii o rozmiarach 25 na 40 cm. Przełożyć na nią połowę zieleniny, potem plastry marchwii i resztę zieleniny.

Mięso zrolować (usunąć folię), zwinąć w "ślimak". Piec przez 40 minut w temperaturze 200°C.

Zagotować rosół ze śmietaną. Wsypać starty ser, dokładnie rozprowadzić. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Przez 12 minut gotować pokrojone na długie kawałki pory razem z pokrojoną w kostkę marchewką.

Pieczeń podawać z sosem i osączonymi warzywami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Rolada z indyka

Forma potrawy: Dania główne

Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól

Schab karkowy zapiekany z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki