cojemy.pl > Dania główne > Pieczeń z warzywami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli

Pieczeń z warzywami

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

Marchewki (po za jednę) pokroić wzdłuż w plasterki. Obgotować w osolonej wodzie. Zieleninę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę.
Mięso zagnieść z namoczoną bułką, jajkiem, cebulą i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
Masę rozsmarować na folii o rozmiarach 25 na 40 cm. Przełożyć na nią połowę zieleniny, potem plastry marchwii i resztę zieleniny.
Mięso zrolować (usunąć folię), zwinąć w "ślimak". Piec przez 40 minut w temperaturze 200°C.
Zagotować rosół ze śmietaną. Wsypać starty ser, dokładnie rozprowadzić. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Przez 12 minut gotować pokrojone na długie kawałki pory razem z pokrojoną w kostkę marchewką.
Pieczeń podawać z sosem i osączonymi warzywami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Gałka muszkatołowa, Jajka, Lubczyk, Marchew, Mięso mielone, Musztarda, Pieprz, Pietruszka, Por, Ser żółty, Sól kuchenna, Wieprzowina, Wołowina, Śmietana

Podobne przepisy

Rolada z indyka

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
» zobacz przepis

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Danie główne
800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
» zobacz przepis

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Schab karkowy zapiekany z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
» zobacz przepis

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia
» zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupa
25dag włoszczyzny
50dag kości
1 i 1/2 l wody
30dag wątroby wieprzowej
5dag cebuli
2dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis

Pieczeń rzymska z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Inna potrawa, Danie główne
1kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Pasta czosnkowa

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
25dag twarogu
10dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku

Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
» zobacz przepis

Talerz warzyw z ryżem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.