MENU
ZWIŃ MENU

Fajita

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

500g wołowiny lub filetów z kurczaka 
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki 
1 cebula pokrojona w plasterki 
ciepłe tortille 

Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego 
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego 
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej) 

Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli 
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili 
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
3/4 łyżeczki cuminu

Przyrządzanie

Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli.
 
Składniki suchej mieszanki wymieszać, przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i marynować przez noc (kurczaka wystarczy marynować do 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebule.

Podawać z ciepłymi tortillami, startym żółtym serem, posiekanymi pomidorami, salsą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie