Forma potrawy: Dania na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w plasterki
ciepłe tortille
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej)
Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki cuminu
Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli.
Składniki suchej mieszanki wymieszać, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i marynować przez noc (kurczaka wystarczy marynować do 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebule.
Podawać z ciepłymi tortillami, startym żółtym serem, posiekanymi pomidorami, salsą.