cojemy.pl > Dania główne > Rolada z indyka

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Rolada z indyka

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól

Przyrządzanie

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso wieprzowe przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Cebulę obrać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
 
Połączyć z masą mięsną, dodać brandy, żółtka i natkę. Przyprawić do smaku, wymieszać i połączyć z pianą z białek. Pierś z indyka opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby dało się rozłożyć na duży płat. Grubsze miejsca rozbić drewnianym tłuczkiem.
 
Następnie płat oprószyć solą i pieprzem, posmarować nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć i mocno obwiązać bawełnianą nicią. Posmarować grubo częścią masła, ułożyć w brytfannie na pozostałym maśle. Piec godzinę w temp.190-200C. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby wlać kilka łyżek gorącej wody.
 
Pod koniec skropić roladę brandy. Przed pokrojeniem odstawić gotową pieczeń na 10 minut, żeby równo rozłożyły się w niej soki. Podawać z ziemniakami oraz duszonymi warzywami, na przykład marchewką lub brokułami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brandy, Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Gałka muszkatołowa, Imbir, Indyk, Jajka, Masło, Mleko, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Sól kuchenna, Wieprzowina

Podobne przepisy

Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Forma potrawy: Danie główne
100g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500g marchwi
200ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
» zobacz przepis

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Danie główne
75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
» zobacz przepis

Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
» zobacz przepis

Wątróbki z indyka po żydowsku

Forma potrawy: Danie główne
0,5kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz
» zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Wykwintna rolada z mintaja

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
400g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
» zobacz przepis

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
50dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15dag pieczarek
» zobacz przepis

Boeuf strogonoff bez wołowiny

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg mięsa z udźca indyka
30dag małych pieczarek
zielona papryka
szklanka kwaśnej śmietany
suszone pomidory w oleju (kilka)
2 szklanki bulionu wołowego
duża cebula
2 łyżki musztardy
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia
» zobacz przepis

Sałatka lekka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 plasterki polędwicy z indyka
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
ketchup
majonez
ocet winny
pół papryki
nieduży ogórek surowy
pół puszki groszku
papryka ostra w proszku
» zobacz przepis

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Danie główne
75dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20dag kaszy gryczanej
2dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
» zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe

Forma potrawy: Danie na grilla
50dag piersi z kurczaka lub indyka
1 papryka
1 cukinia
3 cebule
10 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano, majeranek)
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.