Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso wieprzowe przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Cebulę obrać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
Połączyć z masą mięsną, dodać brandy, żółtka i natkę. Przyprawić do smaku, wymieszać i połączyć z pianą z białek. Pierś z indyka opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby dało się rozłożyć na duży płat. Grubsze miejsca rozbić drewnianym tłuczkiem.
Następnie płat oprószyć solą i pieprzem, posmarować nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć i mocno obwiązać bawełnianą nicią. Posmarować grubo częścią masła, ułożyć w brytfannie na pozostałym maśle. Piec godzinę w temp.190-200C. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby wlać kilka łyżek gorącej wody.
Pod koniec skropić roladę brandy. Przed pokrojeniem odstawić gotową pieczeń na 10 minut, żeby równo rozłożyły się w niej soki. Podawać z ziemniakami oraz duszonymi warzywami, na przykład marchewką lub brokułami.