MENU
ZWIŃ MENU

Rolada z indyka

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól

Przyrządzanie

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso wieprzowe przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Cebulę obrać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
 
Połączyć z masą mięsną, dodać brandy, żółtka i natkę. Przyprawić do smaku, wymieszać i połączyć z pianą z białek. Pierś z indyka opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby dało się rozłożyć na duży płat. Grubsze miejsca rozbić drewnianym tłuczkiem.
 
Następnie płat oprószyć solą i pieprzem, posmarować nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć i mocno obwiązać bawełnianą nicią. Posmarować grubo częścią masła, ułożyć w brytfannie na pozostałym maśle. Piec godzinę w temp.190-200C. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby wlać kilka łyżek gorącej wody.
 
Pod koniec skropić roladę brandy. Przed pokrojeniem odstawić gotową pieczeń na 10 minut, żeby równo rozłożyły się w niej soki. Podawać z ziemniakami oraz duszonymi warzywami, na przykład marchewką lub brokułami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Forma potrawy: Dania główne

100 g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100 g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750 g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500 g marchwi
200 ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu

Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Dania główne

75 dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3 dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina