20g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz
Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody i odsączyć. Cebulę obrać i posiekać, następnie podmażyć na maśle do zeszklenia.
Dodać pieczarki pokrojone w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć cały czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
Formę żaroodporną nasmarować masłem. Położyć na niej makaron. Następnie nałożyć warstwę warzyw i ponownie warstwę makaronu. Polać śmietaną i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut.
Następnie folię zdjąć i zapiekankę posypać tartym żółtym serem.
Ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, aby rozpuścił się ser.