Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
20 g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz
Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody i odsączyć. Cebulę obrać i posiekać, następnie podmażyć na maśle do zeszklenia.
Dodać pieczarki pokrojone w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć cały czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
Formę żaroodporną nasmarować masłem. Położyć na niej makaron. Następnie nałożyć warstwę warzyw i ponownie warstwę makaronu. Polać śmietaną i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut.
Następnie folię zdjąć i zapiekankę posypać tartym żółtym serem.
Ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, aby rozpuścił się ser.
Forma potrawy: Dania główne
20 dag makaronu
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól, pieprz
Makaron zapiekany z białym serem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Schab karkowy zapiekany z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól