Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
starty ser parmezan
Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Ciasto półkruche:
400 g mąki
200 g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300 g pieczonego kurczaka
100 g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25 ml białego wina
sól, pieprz, estragon
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
450g makaronu
sól
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50g masła
2-3 ząbki czosnku rozgniecione
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki posiekanej bazylii lub ziół mieszanych
Sałatka z pomidorów:
450g małych pomidorów, podzielonych na ćwiartki
1 mała czerwona cebulka, pokrojona na cząstki
2 łyżki sosu vinaigrette
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo