Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta, potrawa wegetariańska
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo
Pomidory należy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube plastry, posypać solą i pieprzem.
Z mąki, żółtka, szczypty soli i mleka przygotować ciasto gęściejsze niż zazwyczaj na naleśniki. Przed rozpoczęciem smażenia, ciasto wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białka.
Rogrzać olej w rondlu, pomidory zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać gorące po osączeniu na bibule.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny