MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory smażone w cieście

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
 
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo

Przyrządzanie

Pomidory należy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube plastry, posypać solą i pieprzem.
 
Z mąki, żółtka, szczypty soli i mleka przygotować ciasto gęściejsze niż zazwyczaj na naleśniki. Przed rozpoczęciem smażenia, ciasto wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białka.
 
Rogrzać olej w rondlu, pomidory zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
 
Podawać gorące po osączeniu na bibule.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomidory w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz

Truskawki smażone w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny