MENU
ZWIŃ MENU

Morele po włosku amaretti

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska

Składniki

8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany

Przyrządzanie

Makaroniki ułożyć na płaskim talerzu i nasączyć likierem, połówki moreli układać na szklanym półmisku wgłębieniem do góry i na każdą kłaść bita śmietanę.

Podawać po schłodzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Przystawka z moreli marynowanych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

Krem z suszonych moreli

Forma potrawy: Desery

 
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
 

Babka ryżowa z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy


1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50 dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy