Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
450g makaronu
sól
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50g masła
2-3 ząbki czosnku rozgniecione
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki posiekanej bazylii lub ziół mieszanych
Sałatka z pomidorów:
450g małych pomidorów, podzielonych na ćwiartki
1 mała czerwona cebulka, pokrojona na cząstki
2 łyżki sosu vinaigrette
Makaron gotować w dużej ilości wody, aż bęzie lekko miękki.
W tym czasie w małym rondelku podgrzać oliwę lub stopić masło. Wrzucić czosnek i smażyć przez kilka minut. Dodać dużo ziół i przypraw. Odstawić na bok.
W oddzielnym naczyniu przygotować sałatkę: na pomidorach ułożyć krążki cebuli i polać sosem.
Makaron odcedzić i przełożyć do ogrzanej salaterki. Wymieszać z czosnkiem i ziołami.
Podawać od razu, z sałatką z pomidorów.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki