Ciasto półkruche:
400g mąki
200g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300g pieczonego kurczaka
100g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25ml białego wina
sól, pieprz, estragon
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm.
Mięso z kurczaka zemleć w maszynce, pieczarki oczyscić, opłukać i posiekać. Podsmażyć na roztopionym maśle, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażyć przez 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i estragonem.
Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy wyciąć nieco mniejsze krążki, posługując się szklaneczka o mniejszych rozmiarach niż poprzednia.
Na wieksze krążki ułożyć półkuliste kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zalepić smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, piec przez 25 min.
Należy podawać gorace.