cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Formy potrawy: przekąska lub przystawka

Składniki potrawy

Ciasto półkruche:
400g mąki
200g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
 
Farsz:
300g pieczonego kurczaka
100g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25ml białego wina
sól, pieprz, estragon

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm.
 
Mięso z kurczaka zemleć w maszynce, pieczarki oczyscić, opłukać i posiekać. Podsmażyć na roztopionym maśle, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażyć przez 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i estragonem.
 
Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy wyciąć nieco mniejsze krążki, posługując się szklaneczka o mniejszych rozmiarach niż poprzednia.
 
Na wieksze krążki ułożyć półkuliste kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zalepić smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, piec przez 25 min.
 
Należy podawać gorace.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Estragon, Jajka, Kurczak, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieczarki, Pieprz, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
4 piersi z kurczaka
20dag pieczarek
masło do smażenia
5dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory
» zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Rajska sałatka z kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
» zobacz przepis

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100g buraka
100g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz
» zobacz przepis

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
1 mała główka kapusty
40dag pieczarek
łyżka oleju
25dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
» zobacz przepis

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane
15dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
» zobacz przepis

Brizol rybny z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Kolacja, Danie główne
opakowanie filetów rybnych
sól, pieprz
20dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka zieleniny
» zobacz przepis

Bakłażan z pieczarkami na zimno

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino
» zobacz przepis

Omlet z pieczarkami

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne
30dag pieczarek
5dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.