Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 15 min.
60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
Szynkę pokroić w cienkie plastry, po czym pokroić w paski o długości około 5-7 cm.
Jaja połączyć z mąką i wyrobić na jednolitą masę. Obtaczać w niej paski szynki i smażyć na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrązowy kolor. Po usmażeniu osączyć nadmiar tłuszczu.
Miód powinien być płynny, nie sztuczny. Miód wymieszać z 3 łyżkami oleju i podsmażyć, ciągle mieszając, na silnie rozgrzanej patelni, do czasu aż zbrązowieje.
Dodać obsmażone paski szynki i smażyć dalej, ciągle mieszając, dopóki nie pokryją się one warstewka karmelu.
Wyjąć, wyłożyć do salaterki i ostudzić.
Przybrać kawałkami ananasa i podawać.
Tak przygotowana szynka w miodzie jest znakomitym dodatkiem do innych potraw obiadowych.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Sos do spaghetti dla cierpliwych
Forma potrawy: Sosy
1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory
Forma potrawy: Desery
6 bananów
6-8 kulek lodów bakaliowych
10 łyżek mleka
10 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
olej
Marynowany seler z ananasem i szynką
Forma potrawy: Sałatki
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz