1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
Kabaczki (cukinie) umyć, obrać, pokrajać w poprzek w krążki grubości 3 cm, wydrążyć nasiona, pozostawiając na dnie warstwę miękiszu jako podstawę każdego krążka. Oprószyć solą i pieprzem.
Ugotowany na sypko ryż lub kaszę wymieszać z uduszonymi z cebulą grzybami lub masą z mięsa, przyrządzoną jak na mielone kotlety, dodając jajo i przyprawy.
Kabaczki napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem płaskim rondlu, naczyniu żaroodpornym, brytfannie lub prodiżu, podlać niewielką ilością wody albo wywaru, dusić pod przykryciem lub piec w piekarniku, prodiżu.
Pod koniec duszenia zalać śmietaną rozmieszaną z mąką i jeszcze chwilę razem ogrzewać. Potrawę podawać posypaną siekaną zieleniną i kawałkami świeżych pomidorów.
Można również cukinie lub niezbyt duże kabaczki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i napełnić nadzieniem.
Podawać z sosem pomidorowym.