Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina
Kabaczki (cukinie) umyć, obrać, pokrajać w poprzek w krążki grubości 3 cm, wydrążyć nasiona, pozostawiając na dnie warstwę miękiszu jako podstawę każdego krążka. Oprószyć solą i pieprzem.
Ugotowany na sypko ryż lub kaszę wymieszać z uduszonymi z cebulą grzybami lub masą z mięsa, przyrządzoną jak na mielone kotlety, dodając jajo i przyprawy.
Kabaczki napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem płaskim rondlu, naczyniu żaroodpornym, brytfannie lub prodiżu, podlać niewielką ilością wody albo wywaru, dusić pod przykryciem lub piec w piekarniku, prodiżu.
Pod koniec duszenia zalać śmietaną rozmieszaną z mąką i jeszcze chwilę razem ogrzewać. Potrawę podawać posypaną siekaną zieleniną i kawałkami świeżych pomidorów.
Można również cukinie lub niezbyt duże kabaczki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i napełnić nadzieniem.
Podawać z sosem pomidorowym.
Kabaczki lub cukinie nadziewane
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Do podania:
grzanki
Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie
Forma potrawy: Dania główne
od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15 dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz