MENU
ZWIŃ MENU

Słone paluszki z kminkiem

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy

Przyrządzanie

Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno mieć gęstość ciasta pierogowego). Odstawić, a gdy zacznie rosnąć, podzielić na mniejsze porcje i uformować cienkie wałeczki.

Pokroić je na kawałki długości 15-20 cm, posmarować białkiem lub śmietaną i posypać kminkiem. Paluszki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i pozostawić.

Gdy zaczną rosnąć, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec na złoty kolor 15-20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pikantne paluszki rybne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

12 paluszków rybnych
olej do smażenia
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
425g pokrojonych pomidorów najlepiej z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50g zielonych oliwek

Do przybrania:
1 skręcony plasterek cytryny

Sałatka z porów, selera i orzeszków

Forma potrawy: Sałatki

por
seler
rodzynki
słone orzeszki
majonez
 

Zupa kulajda

Forma potrawy: Zupy

2-3 ziemniaki
5 dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda

Krewetki z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

jedno opakowanie krewetek wypatroszonych (im większe tym lepsze)
pęczek naci z pietruszki 
czosnek 
oliwa z oliwek