Przekąski lub przystawki z alkoholem
Kolorem zielonym zaznaczono alkohole
ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina
ew. 4 pieczarki
1kg karkówki lub schabu
łyżka smalcu lub oleju
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżka kminku
650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
4 pomarańcze
200g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
260g suszonych moreli
250g wędzonej szynki
100ml białego wina
250g świeżego boczku
500g piersi kurczaka
125ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy
200g wędzonego łososia
1 avocado
60g czerwonego kawioru
30ml śmietanki kremowej
20g żelatyny
500ml wywaru rybnego
100ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
1 kalafior (60 dag)
cukier
sól
Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
2 owoce avocado
300g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
2 jabłka podzielone na ćwiartki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
sól
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków
2 łyżki wytrawnego białego wina
Ciasto półkruche:
400g mąki
200g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300g pieczonego kurczaka
100g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25ml białego wina
sól, pieprz, estragon