cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Kalafior z brzoskwiniami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Kalafior z brzoskwiniami

Formy potrawy: inna potrawa, przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1 kalafior (60 dag)
cukier
sól

Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Przyrządzanie

Kalafior oczyścić, opłukać, ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić, ostudzić i podzielić na cząstki.

Przygotować sos:
Brzoskwinie (1 połówkę odłożyć do dekoracji) i wino zmiksować, połączyć z majonezem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Kalafior polać sosem i przybrać brzoskwinią.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brzoskwinie, Cukier, Cytryna, Kalafior, Majonez, Pieprz, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Kalafior ze szpinakiem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 kalafior (60 dag)
cukier i sól

Sos:
20dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
» zobacz przepis

Kalafior z sosem avocado

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kalafior po sułtańsku

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 kalafior (60 dag)
5dag rodzynek
5dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
» zobacz przepis

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
10dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
» zobacz przepis

Chińska patelnia z dynią hokkaido

Forma potrawy: Danie główne
1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody

Do podania:
ryż brązowy
» zobacz przepis

Ryż biryani

Forma potrawy: Danie główne
500g ryżu długoziarnistego
500g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150g masła
200g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
» zobacz przepis

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupa
50dag kalafiora
25dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2dag tłuszczu
3dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
» zobacz przepis

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Sałatka strasburska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag żółtego sera
20dag szynki
1 kwaszony ogórek
1 cebula
1 kalafior
kwasek cytrynowy
olej
sól
zielenina
papryka
» zobacz przepis

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
» zobacz przepis

Zupa kalafiorowa z porami

Forma potrawy: Zupa
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.