cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, przetwór, czas przygotowania: 2 godz. 20 min.

Składniki potrawy

260g suszonych moreli
250g wędzonej szynki
100ml białego wina
250g świeżego boczku
500g piersi kurczaka
125ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy

Przyrządzanie

Morele namoczyć w winie przez 2 godz. Boczek włożyć do wrzącej wody, gotować 20 min. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Filety z piersi pokroić w kostkę. Łodygę selera opłukać, pokroić w plasterki.
Obgotowany boczek i filety z kurczaka zemleć w maszynce. Do mięs dodać cebulę, czosnek, surowe jajo, zmiksować na gładką masę. Dodać koniak, szynkę, morele (6 szt. odłożyć) i seler. Przyprawić solą i pieprzem, dodać całe ziarna zielonego pieprzu.
Formę pasztetową natłuścić, na dnie na środku ułożyć w równych odstępach morele i listki laurowe, a na nie wyłożyć masę pasztetową. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstąpić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w temp. 180 st. C. przez półtorej godz.
Po upieczeniu zdjąć folię, odlać wytworzony sok, przykryć odpowiedniej wielkości deseczką i obciążyć odważnikiem. Wstawić do lodówki na 12 godz. Przed podaniem wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Czosnek, Jajka, Koniak, Kurczak, Liść laurowy, Morele, Pieprz, Seler, Szynka, Sól kuchenna, Wino, Śmietana

Podobne przepisy

Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
500g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
 
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
 
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
» zobacz przepis

Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100g zielonych oliwek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ciasto morelowe

Forma potrawy: Ciasto
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15dag gęstej kwaśnej śmietany
40dag mąki
1 proszek do pieczenia
5dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
» zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Deser
750g dojrzałej dyni
200g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
» zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
» zobacz przepis

Kurczak ze śliwkami i migdałami

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
25dag migdałów
25dag suszonych śliwek
25dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z morelami i kremem

Forma potrawy: Ciasto
Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
 
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
 
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
» zobacz przepis

Przystawka z moreli marynowanych

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu
» zobacz przepis

Krem z suszonych moreli

Forma potrawy: Deser
6dag cukru pudru
4 żółtka
25dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5dag cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.