Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
Jeżeli krewetki są mrożone to należy je rozmrozic w temperaturze pokojowej, jeżeli krewetki z puszki, to osączyc z zalewy na sicie.
Avocado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy i usunąć pestki. Połówki avocado wydrążyć, tak, by pozostały dość grube ścianki. Skropić sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną, 1 łyżeczką soku z cytryny, brandy, koperkiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone avocado i krewetki, napełnić farszem wydrążone połówki owoców.
Do majonezu można dodać 1/2 łyżeczki sosu worcestershire lub kilka kropli sosu tabasco.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek