cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Avocado z krewetkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Avocado z krewetkami

Formy potrawy: danie rybne, przekąska lub przystawka, czas przygotowania: 25 min.

Składniki potrawy

2 owoce avocado
300g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

Przyrządzanie

Jeżeli krewetki są mrożone to należy je rozmrozic w temperaturze pokojowej, jeżeli krewetki z puszki, to osączyc z zalewy na sicie.

Avocado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy i usunąć pestki. Połówki avocado wydrążyć, tak, by pozostały dość grube ścianki. Skropić sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.

Majonez wymieszać ze śmietaną, 1 łyżeczką soku z cytryny, brandy, koperkiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone avocado i krewetki, napełnić farszem wydrążone połówki owoców.

Do majonezu można dodać 1/2 łyżeczki sosu worcestershire lub kilka kropli sosu tabasco.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Avocado (awokado), Cytryna, Koper, koperek, Krewetki, Majonez, Pieprz, Sos tabasco, Sól kuchenna, Whisky, Worcester, sos, Śmietana

Podobne przepisy

Avocado w kremie krewetkowym

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
25dag mrożonych krewetek
60dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20dag wędzonego łososia w plasterkach
» zobacz przepis

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Sałatka z avocado i pomidora

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz

Do przybrania:
zielony ogórek
» zobacz przepis

Zupa z avocado

Forma potrawy: Zupa
2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
» zobacz przepis

Kanapki z avocado

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
» zobacz przepis

Galaretka z wędzonego łososia i avocado

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
200g wędzonego łososia
1 avocado
60g czerwonego kawioru
30ml śmietanki kremowej
20g żelatyny
500ml wywaru rybnego
100ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kalafior z sosem avocado

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dip z avocado

Forma potrawy: Sos
2 duże dojrzałe avocado
200ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Zupa-veloute z avocado

Forma potrawy: Zupa
3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z avocado i mięsa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.