MENU
ZWIŃ MENU

Avocado z krewetkami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

Przyrządzanie

Jeżeli krewetki są mrożone to należy je rozmrozic w temperaturze pokojowej, jeżeli krewetki z puszki, to osączyc z zalewy na sicie.

Avocado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy i usunąć pestki. Połówki avocado wydrążyć, tak, by pozostały dość grube ścianki. Skropić sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.

Majonez wymieszać ze śmietaną, 1 łyżeczką soku z cytryny, brandy, koperkiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone avocado i krewetki, napełnić farszem wydrążone połówki owoców.

Do majonezu można dodać 1/2 łyżeczki sosu worcestershire lub kilka kropli sosu tabasco.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Avocado w kremie krewetkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach

Dip z avocado

Forma potrawy: Sosy

2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz

Kanapki z avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól

Sałatka z avocado i pomidora

Forma potrawy: Sałatki

całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz

Do przybrania:
zielony ogórek