Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz.
200 g wędzonego łososia
1 avocado
60 g czerwonego kawioru
30 ml śmietanki kremowej
20 g żelatyny
500 ml wywaru rybnego
100 ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Najpierw zalać żelatynę dwoma łyżkami zimnej wody, po czym odstawić na 15 min.
Wziąć koperek i: opłukać, drobno pokroić. Ładniejsze głązki odłożyć na bok.
Zagotować wywar z winem, rozpuścić w nim żelatynę. Gdy galareta ostygnie, pokryć dno i ścianki dobrze oziębionych foremek. Odłożone gałązki koperku i połowę kawioru ułożyć na dnie foremek, zalać cienką warstwą galarety.
Avocado obrać, usunąć pestkę, przetrzeć przez sito, dodać sok cytrynowy, śmietankę, pokrojony koperek i 150 ml płynnej galarety. Wymieszać mus, odstawić.
Łososia pokroić na 12 plastrów. Po 1 plastrze włożyć do każdej foremki, pokryć musem z avocado i nakryć pozostałymi plastrami. Zalać resztą płynnej galarety, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
150 g łososia wędzonego
150 g węgorza wędzonego
100 g krewetek lub krabów z puszki
50 g anchois
1 łyżka kaparow
100 g wątróbki z dorsza
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na około 16 porcji:
15 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz
Do podania:
grzanki z bułki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach