Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska
2 jabłka podzielone na ćwiartki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
sól
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków
2 łyżki wytrawnego białego wina
Jabłka włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę, gotować przez 3 min, odstawić.
Masło rozgrzać w dużym rondlu dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez 10 min często mieszając.
Ziemniaki dodać do smażonej cebuli, doprawić solą, wlać wino, jabłka z wodą, zamieszać przykryć.
Gotować przez pół godziny, wymieszać widelcem.
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina