cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Maczanka po krakowsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Maczanka po krakowsku

Formy potrawy: przekąska lub przystawka

Składniki potrawy

ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina
ew. 4 pieczarki
1kg karkówki lub schabu
łyżka smalcu lub oleju
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżka kminku

Przyrządzanie

Mięso lekko natrzeć czosnkiem, położyć na ruszcie, lekko obsmażyć (można na patelni). Włożyć mięso do brytfanny dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i kilka pieczarek pokrojonych dość grubo.
 
Dodać kminek, słodką paprykę w proszku, wytrawne, czerwone wino. Posolić, popieprzyć. Włożyć do pieca (180 - 200 C) na minimum 1,5 godziny.
 
Po upieczeniu wyjąć, pokroić w dość grube plastry. Położyć plaster na przeciętą na pół kajzerkę, polać sosem. Ułożyć na talerzu, przyozdobić pokrojoną w cienkie słupki szynką, żółtym serem oraz pietruszką.
 
Lekko przykryć drugą połową kajzerki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Karkówka (każdy rodzaj), Kminek, Olej, Papryka, Pieczarki, Pieprz, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.