MENU
ZWIŃ MENU
Składnik winogrona został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

300 g sera twardego lub półtwardego
300 g sera z przerostem pleśni
300 g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100 g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel

potrawa z winogron » zobacz przepis

Letnia sałatka z arbuzem i melonem

Forma potrawy: Sałatki, Desery

1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200 g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml brandy

potrawa z winogron » zobacz przepis

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty

potrawa z winogron » zobacz przepis

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatki


2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego

potrawa z winogron » zobacz przepis

Chutney indiański

Forma potrawy: Przetwory

kg pomidorów
pęczek świeżej mięty
200g papryki
200g cebuli
120g rodzynek
150g winogron
2 ostre papryczki
łyżka musztardy
łyżeczka sproszkowanego anyżku
łyżeczka curry
łyżka soli
3 łyżki cukru

potrawa z winogron » zobacz przepis

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Dania główne

2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia

potrawa z winogron » zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

potrawa z winogron » zobacz przepis
«« « 1 2 3