Ciasto:
20dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3dag masła
3dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól
Masa:
40dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder
Ciasto:
mąkę, drożdże i cukier wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli, stopione masłoi letnie mleko. Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masa:
śmietanę ubić. Jajka robić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, skórką otartą z cytryny oraz budyniem, wymieszać ze śmietaną. Następnie dodać pianę.
Ciastem wylepić dużą formę, posmarować masą budyniową, ułożyć na niej winogrona.
Piec 50 minut w temperaturze 175°C. Ciepłe ciasto oprószyć obficie cukrem pudrem.