Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka
Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron
Ciasto:
mąkę, masło, orzechy, cukier puder i żółtko utrzeć, odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na 8 części, włożyć do natłuszczonych i posypanych mąką dużych foremek na babeczki. Piec 20-25 minut w temp. 190°C.
Krem:
5 łyżek soku jabłkowego rozbić z budyniem. Resztę soku wymieszać z winemi cukrem, zagotować. Do przestudzonego płynu wlać budyń, raz jeszcze zagotować.
Śmietanę ubić, połączyć z zimnym budyniem. Masę włożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone babeczki. Udekorować je winogronami. Przed podaniem chłodzić godzinę w lodówce.
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych
Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji
Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa