Ciasto:
20dag mąki
5dag mielonych orzechów laskowych
10dag cukru pudru
15dag masła
żółtko z jajka
Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5dag cukru
40dag jasnych i ciemnych winogron
Ciasto:
mąkę, masło, orzechy, cukier puder i żółtko utrzeć, odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na 8 części, włożyć do natłuszczonych i posypanych mąką dużych foremek na babeczki. Piec 20-25 minut w temp. 190°C.
Krem:
5 łyżek soku jabłkowego rozbić z budyniem. Resztę soku wymieszać z winemi cukrem, zagotować. Do przestudzonego płynu wlać budyń, raz jeszcze zagotować.
Śmietanę ubić, połączyć z zimnym budyniem. Masę włożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone babeczki. Udekorować je winogronami. Przed podaniem chłodzić godzinę w lodówce.