po 20dag zielonych i ciemnych winogron
25dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3dag mielonych orzechów laskowych
25dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych
Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
Winogrona dokładnie umyć pod bierzącą wodą, dobrze osączyć na sitku, owoce oderwać od gałązek, ewentualnie pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.
Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli i 10 dag cukru. Do składników przełożyć kawałki masła, wsypać mielone orzechy laskowe. Całosć wyrabiać kilka minut na gładką jednolitą masę. Śmietanę kremówkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym i pozostałymi jajkami.
Ciasto rozwałkować na placek. Formę o średnicy 28 cm posmarować cienką warstwą tłuszczu, wypełnić przygotowanym ciastem. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Następnie posypać 2 łyżkami orzechów laskowych, obłożyć winogronami i równomiernie polać śmietaną wymieszaną z jajkami i cukrem.
Wstawić formę do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec ciasto 50 minut w temperaturze 175°C. Wyjąć z pieca, odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem ciasto z winogronami posypać pozostałymi płatkami orzechów laskowych oraz cukrem pudrem (cukier przecierać przez sitko o drobnych oczkach).
Na koniec ciasto udekorować listkami malisy cytrynowej.