1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5kg winogron
Na początek wsypać cukier na ciasto do miski i ubić go z dwoma żółtkami oraz szczyptą soli. Kiedy mieszanina uzyska konsystencję kremu, wrzucić do niej rozdrobnione masło i stopniowo wsypywać mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ciaso dłonią. Z ciasta uformować kulę, przykryć i na 15 minut odłożyć do lodówki.
Ubić 3 jajka z łyżką cukru pudru i aromatem. Dodać mleko i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Umyć i wysuszyć winogrona.
Wylepić ciastem dno i boczne ścianki wysmarowanej masłem formy. W ciasto wetknąć owoce i powoli wylać krem na winogrona.
Piec przez 45 minut w temperaturze 165°C na środkowym poziomie pieca.