Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 35 min.
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5 kg winogron
Na początek wsypać cukier na ciasto do miski i ubić go z dwoma żółtkami oraz szczyptą soli. Kiedy mieszanina uzyska konsystencję kremu, wrzucić do niej rozdrobnione masło i stopniowo wsypywać mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ciaso dłonią. Z ciasta uformować kulę, przykryć i na 15 minut odłożyć do lodówki.
Ubić 3 jajka z łyżką cukru pudru i aromatem. Dodać mleko i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Umyć i wysuszyć winogrona.
Wylepić ciastem dno i boczne ścianki wysmarowanej masłem formy. W ciasto wetknąć owoce i powoli wylać krem na winogrona.
Piec przez 45 minut w temperaturze 165°C na środkowym poziomie pieca.
Forma potrawy: Sałatki
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1,2 kg szynki bez kości
po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50 ml calvadosu (wódki)
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy