Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
Melon (lub arbuz) należy umyć, przekroić na połowę, łyżką usunąć pestki. Z miąższu wyciąć kulki albo pokroić go na kawałki.
Mozzarellę osączyć z zakewy, podzielić na małe kawałki. Rukolę umyć i osuszyć. Na talerzach ułożyć kulki melona, ser i rukolę.
Ocet wymieszać z cukrem i musztardą, wlać oliwę, dodać miętę. Sosem polać sałatkę, na wierzchu ułożyć plastry szynki.
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku
Forma potrawy: Przetwory
Przystawka z melona i owoców morza
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
Forma potrawy: Desery
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu