cojemy.pl > Ciasta > Makowiec

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem

Makowiec

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50dag mąki
5dag drożdży
10dag cukru
mleko
15dag masła lub 8dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5kg maku
0,5kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Drożdże rozprowadzić mlekiem, dodać łyżkę cukru i tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji bitej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, żółtka, cukier, zapach waniliowy i szczyptę soli, wyrobić drewnianą łyżką lub ręką.

Pod koniec wyrabiania dodać stopione letnie masło z oliwą. Ciasto powinno odchodzić od łyżki/ręki. Wyrobione ciasto przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na strucle nie może być zbyt rzadkie, powinno mieć taką konsystencję, aby je można było bez trudu rozwałkować.

Poprzedniego dnia mak wypłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Nazajutrz odcedzić i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z cukrem i podgrzewać, stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ostudzić, po czym doprawić dodatkiem smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, cukru waniliowego lub wanilii i ewentualnie połączyć z umytymi rodzynkami.

Z wyrośniętego ciasta wałkować owalne placki, smarować makiem, założyć brzegi, zwinąć ciasto w wąski długi rulon. Przekładać ostrożnie do wąskich, podłużnych foremek, wyłożonyc folią aluminiową lub pergaminem posmarowanym masłem. Uformowane strucle postawić cieple.

Gdy wyrosną, piec, wstawiając do piekarnika o temperaturze około 160°C. Upieczone strucle pozostawić w foremkach do wystygnięcia. Można je polukrować białym lukrem lub posypać przez sito cukrem pudrem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Drożdże, Jajka, Mak, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pomarańcza, Rodzynki, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.