Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
50 dag mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
mleko
15 dag masła lub 8 dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 kg maku
0,5 kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki
Mąkę przesiać. Drożdże rozprowadzić mlekiem, dodać łyżkę cukru i tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji bitej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, żółtka, cukier, zapach waniliowy i szczyptę soli, wyrobić drewnianą łyżką lub ręką.
Pod koniec wyrabiania dodać stopione letnie masło z oliwą. Ciasto powinno odchodzić od łyżki/ręki. Wyrobione ciasto przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na strucle nie może być zbyt rzadkie, powinno mieć taką konsystencję, aby je można było bez trudu rozwałkować.
Poprzedniego dnia mak wypłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Nazajutrz odcedzić i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z cukrem i podgrzewać, stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ostudzić, po czym doprawić dodatkiem smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, cukru waniliowego lub wanilii i ewentualnie połączyć z umytymi rodzynkami.
Z wyrośniętego ciasta wałkować owalne placki, smarować makiem, założyć brzegi, zwinąć ciasto w wąski długi rulon. Przekładać ostrożnie do wąskich, podłużnych foremek, wyłożonyc folią aluminiową lub pergaminem posmarowanym masłem. Uformowane strucle postawić cieple.
Gdy wyrosną, piec, wstawiając do piekarnika o temperaturze około 160°C. Upieczone strucle pozostawić w foremkach do wystygnięcia. Można je polukrować białym lukrem lub posypać przez sito cukrem pudrem.