0,4 kg gruszek
1 kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7 kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
Jabłka umyć i pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne - nie obierać ze skórki. Przygotowane jabłka ułożyć w dużym rondlu.
Zalać jabłka wodą tak aby je całkowicie przykryła, gotować do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić jabłka do następnego dnia (razem z wodą w rondlu).
Następnego dnia przetrzeć jabłka przez sito, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
Gruszki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać do nich rozgotowane jabłka i od czasu do czasu mieszając gotować 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy do smaku i wymieszać.
Gotowy, jeszcze gorący mus jałkowo-gruszkowy przełożyć do wyparzonych słoików, najlepiej małych i od razu mocno je zakręcić.
Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce. Galaretka może być dodawana do ciast i deserów, jest też smacznym dodatkiem do pieczywa. Może być także samodzielnym deserem.
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe