Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
Nadzienie rabarbarowe:
1kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar pokroić w małe kawałki, włożyć do rondla, podlać wodą, a gdy się rozpraży, dodać cukier.
Rabarbar powinien być nielejący się. Ostudzić.
Nadzienie kokosowe:
Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier puder, potem rozpuszczone, letnie masło. Na koniec wsypać kokos i lekko wymieszać.
Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywno, potem dodać cukier puder. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca.
Ciasto:
Ze składnikow zarobić ciasto i schłodzic w lodówce. Następnie przy pomocy wałka przenieść na duża blachę, natłuszczoną i posypaną bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć zimny, wyprażony rabarbar, piec przez około 30 minut w temp. 180 st C.
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na to nadzienie kokosowe, a wierzch posmarować sztywną pianą, tworząc wzniesienia.
Ponownie włożyć do piekarnika na około 20-30 minut, gdy beza będzie miała zloty kolor to ciasto jest gotowe.