Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar pokroić w małe kawałki, włożyć do rondla, podlać wodą, a gdy się rozpraży, dodać cukier.
Rabarbar powinien być nielejący się. Ostudzić.
Nadzienie kokosowe:
Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier puder, potem rozpuszczone, letnie masło. Na koniec wsypać kokos i lekko wymieszać.
Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywno, potem dodać cukier puder. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca.
Ciasto:
Ze składnikow zarobić ciasto i schłodzic w lodówce. Następnie przy pomocy wałka przenieść na duża blachę, natłuszczoną i posypaną bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć zimny, wyprażony rabarbar, piec przez około 30 minut w temp. 180 st C.
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na to nadzienie kokosowe, a wierzch posmarować sztywną pianą, tworząc wzniesienia.
Ponownie włożyć do piekarnika na około 20-30 minut, gdy beza będzie miała zloty kolor to ciasto jest gotowe.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe
Sernik z budyniem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15 dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masa:
15 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych