Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
30 dag truskawek
25 dag wiśni
15 dag cukru
Owoce przebrać i umyć. Z truskawek usunąć szypułki, a wiśnie wydrylować. Truskawki rozdrobnić i przetrzeć przez sito.
Zagotować 1 litr wody z cukrem i na wrzątek wrzucić wiśnie. Gotować przez 3 do 5 minut, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Połączyć z przetartymi truskawkami.
Podawać z kluseczkami na ciepło lub zimno.
Forma potrawy: Zupy
30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy
Do podania:
grzanki lub kluseczki
Forma potrawy: Zupy
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
Zupa mrożona truskawkowo-poziomkowo-malinowa
Forma potrawy: Zupy
25 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag malin
10 dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
wódka czysta
sok wiśniowy lub malinowy
tobasco