MENU
ZWIŃ MENU

Słodkie poduszeczki

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20 dag masy marcepanowej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3 dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35 dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15 dag chudego twarogu
8 dag cukru
1 cukier waniliowy

Przyrządzanie

Mandarynki osączyć na sitku. Marcepan pokroić w kostkę, posypać 5 dag cukru pudru, dodać marmoladę pomarańczową, dokładnie wymieszać.

Na końcu wrzucić mandarynki. Jedno jajko rozdzielić. Białko lekko ubić widelcem. Żółtko połączyć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej olej, twaróg, mleko pozostałe jajko, cukier i cukier waniliowy.

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 39 cm x 50 cm. Następnie wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 10 cm x 13 cm. Pośrodku każdego umieścić porcję masy mandarynkowo-marcepanowej.

Brzegi ciasta posmarować białkiem, założyć ponad warstwą nadzienia, skleić, uformować poduszeczki. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej poduszeczki (zachować odstępy). Ciastka posmarować żółtkiem, piec 25 minut w temperaturze 175°C.

Przygotować lukier: pozostały cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym, Poduszeczki wyjąć z pieca, polukrować. Ewentualnie udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, wystudzić.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatki


2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego

Puchar z melona

Forma potrawy: Desery

2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty

Bogracz - gulasz węgierski

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny ( ew. wieprzowiny)
2 łyżki smalcu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 cebule
1 ząbek czosnku
kminek
40 dag marchwi
1 świeża ostra papryka lub suszona suszka + 2 świeże słodkie papryki
40 dag pietruszki
1-2 pomidory
60 dag ziemniaków

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasta

250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy