cojemy.pl > Ciasta > Słodkie poduszeczki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Słodkie poduszeczki

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20dag masy marcepanowej
25dag cukru pudru
2 jajka
3dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15dag chudego twarogu
8dag cukru
1 cukier waniliowy

Przyrządzanie

Mandarynki osączyć na sitku. Marcepan pokroić w kostkę, posypać 5 dag cukru pudru, dodać marmoladę pomarańczową, dokładnie wymieszać.

Na końcu wrzucić mandarynki. Jedno jajko rozdzielić. Białko lekko ubić widelcem. Żółtko połączyć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej olej, twaróg, mleko pozostałe jajko, cukier i cukier waniliowy.

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 39 cm x 50 cm. Następnie wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 10 cm x 13 cm. Pośrodku każdego umieścić porcję masy mandarynkowo-marcepanowej.

Brzegi ciasta posmarować białkiem, założyć ponad warstwą nadzienia, skleić, uformować poduszeczki. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej poduszeczki (zachować odstępy). Ciastka posmarować żółtkiem, piec 25 minut w temperaturze 175°C.

Przygotować lukier: pozostały cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym, Poduszeczki wyjąć z pieca, polukrować. Ewentualnie udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, wystudzić.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Jajka, Mandarynki, Marcepan, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pomarańcza, Proszek do pieczenia, Ser biały, twaróg, Śmietana

Podobne przepisy

Bogracz - gulasz węgierski

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny ( ew. wieprzowiny)
2 łyżki smalcu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 cebule
1 ząbek czosnku
kminek
40dag marchwi
1 świeża ostra papryka lub suszona suszka + 2 świeże słodkie papryki
40dag pietruszki
1-2 pomidory
60dag ziemniaków
» zobacz przepis

Delicja bananowa

Forma potrawy: Deser
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
» zobacz przepis

Czekoladowy trójwarstwowiec

Forma potrawy: Deser
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)

Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki
» zobacz przepis

Egzotyczna zupa z dyni

Forma potrawy: Zupa
2kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
» zobacz przepis

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
» zobacz przepis

Puchar z melona

Forma potrawy: Deser
2 dojrzałe, słodkie melony
10dag słodkich migdałów
100ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
» zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasto
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.