cojemy.pl > Drinki i koktajle alkoholowe > Poncz mrożony

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Poncz mrożony

Formy potrawy: drink lub koktajl alkoholowy, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

butelka białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
25dag cytryn
25dag cukru
1 szklanka araku
50ml likieru Maraschino
80ml soku pomarańczowego

Przyrządzanie

Cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki, wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, przecedzić, wystudzić.

Następnie połączyć z winem, arakiem, likierem i sokiem z wyciśniętych cytryn i pomarańcz, pozostawić na 2 godziny.

Podawać w szampankach z lodem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Arak, Cukier, Cytryna, Likier, Pomarańcza, Wino

Podobne przepisy

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 wędzony pstrąg
15dag pieczarek
5dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
» zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Danie główne
15dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.