MENU
ZWIŃ MENU

Poncz mrożony

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska

Składniki

butelka białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
25 dag cytryn
25 dag cukru
1 szklanka araku
50 ml likieru Maraschino
80 ml soku pomarańczowego

Przyrządzanie

Cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki, wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, przecedzić, wystudzić.

Następnie połączyć z winem, arakiem, likierem i sokiem z wyciśniętych cytryn i pomarańcz, pozostawić na 2 godziny.

Podawać w szampankach z lodem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatki

1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
5 jaj
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13 dag margaryny
15 dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25 dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia