cojemy.pl > Owoce > Orzechy > Przepisy na potrawy > Strona numer 4

Przepisy z orzechami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami
Agrest Ananas Anyż Arbuz Avocado (awokado) Bakalie Banany Borówki Brzoskwinie Cytryna Czereśnie Daktyle Figi Granat Grejpfrut Gruszki Jabłka Jagody Kapary Kasztan jadalny Kiwi Kokos Limonka (limetka) Mak Maliny i jeżyny Mandarynki Mango Marakuja Melon Migdały Morele Oliwki Orzechy Papaja Pigwa Pistacje Pomarańcza Porzeczki Rabarbar Rodzynki Róży dzikiej owoc Sezam (ziarna sezamu) Słonecznik Truskawki i poziomki Winogrona Wiśnie Śliwki Żurawina
Ciasta z orzechami Dania główne z orzechami Dania na grilla z orzechami Dania rybne z orzechami Desery z orzechami Inne potrawy z orzechami Koktajle bezalkoholowe z orzechami Kolacje z orzechami Przekąski lub przystawki z orzechami Przetwory z orzechami Sałatki lub surówki z orzechami Sosy z orzechami Zapiekane z orzechami Zupy z orzechami

Kolorem zielonym zaznaczono orzechy

Rojak

Forma potrawy: Danie główne, Sałatka lub surówka
200g kiełków soi
200g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
 
Sos:
200g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150ml wody
1 łyżeczka soli
» zobacz przepis

Sałatka pomidorowa ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
0,5kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
» zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
» zobacz przepis

Ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
4 żółtka
100g cukru
50g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100g zmielonych orzechów
200g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20ml rumu
4 białka
szczypta soli
» zobacz przepis

Chleb dyniowy

Forma potrawy: Ciasto
180g mąki
190g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150g cukru trzcinowego
100g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100g orzeszków piniowych
» zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)
Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
» zobacz przepis

Sos rodzynkowy

Forma potrawy: Sos
250ml białego wytrawnego wina
4dag masła
1dag mąki ziemniaczanej
8dag rodzynków
5dag orzechów włoskich
sok z cytryny
» zobacz przepis

Kalafior po sułtańsku

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 kalafior (60 dag)
5dag rodzynek
5dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
» zobacz przepis

Cynamonowy koktajl

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
szczypta cynamonu
2 łyżki bitej śmietany
wiórki orzechowe
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
po 20dag zielonych i ciemnych winogron
25dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3dag mielonych orzechów laskowych
25dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych
Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.