Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
Ciasto:
żółtka zmiksować z 2 łyżkami wody i cynamonem. Białka ubić z solą i cukrem, wymieszać z masą żółtkową, mąką i orzechami. Dodać stopione masło, wymieszać.
Ciasto wlać do natłuszczonej formy, piec 30-35 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
Krem:
jabłka obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Zalać winem i sokiem, ugotować. Miękkie jabłka zmiksować, do gorącego purée dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić. 1/3 odłożyć.
Krążek biszkoptu posmarować połową kremu. Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować pozostały krem. Nałożyć trzeci krążek.
Dekoracja:
kremówkę ubić z cukrem, posmarować wierzch i bok tortu. Brzeg posypać orzechami, wierzch ozdobić odłożonym musem jabłkowym.