Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
Ciasto:
żółtka zmiksować z 2 łyżkami wody i cynamonem. Białka ubić z solą i cukrem, wymieszać z masą żółtkową, mąką i orzechami. Dodać stopione masło, wymieszać.
Ciasto wlać do natłuszczonej formy, piec 30-35 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
Krem:
jabłka obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Zalać winem i sokiem, ugotować. Miękkie jabłka zmiksować, do gorącego purée dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić. 1/3 odłożyć.
Krążek biszkoptu posmarować połową kremu. Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować pozostały krem. Nałożyć trzeci krążek.
Dekoracja:
kremówkę ubić z cukrem, posmarować wierzch i bok tortu. Brzeg posypać orzechami, wierzch ozdobić odłożonym musem jabłkowym.
Forma potrawy: Ciasta
20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
Forma potrawy: Sosy
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)