cojemy.pl > Desery > Desery z owocami > Desery z orzechami > Przepisy na potrawy

Desery z orzechami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z bakłażanem i serem żółtym
Desery z alkoholem Desery z innymi składnikami Desery z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Desery z nabiałem oraz jajami Desery z napojami Desery z owocami Desery z pieczywem Desery z przyprawami Desery z sosami Desery z słodyczami Desery z warzywami
Desery z agrestem Desery z ananasem Desery z arbuzem Desery z bakaliami Desery z bananami Desery z brzoskwiniami Desery z cytryną Desery z czereśniami Desery z granatem Desery z grejpfrutem Desery z gruszkami Desery z jabłkami Desery z jagodami Desery z kasztanem jadalnym Desery z kiwi Desery z kokosem Desery z limonką / limetką Desery z makiem Desery z malinami lub jeżynami Desery z mandarynkami Desery z mango Desery z melonem Desery z migdałami Desery z morelami Desery z orzechami Desery z pistacjami Desery z pomarańczami Desery z porzeczkami Desery z rabarbarem Desery z rodzynkami Desery z sezamem (ziarnami sezamu) Desery z truskawkami lub poziomkami Desery z winogronami Desery z wiśniami Desery ze śliwkami Desery z żurawiną

Kolorem zielonym zaznaczono orzechy

Orzechy w cukrze

Forma potrawy: Deser
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
» zobacz przepis

Konfitura z winogron i orzechów

Forma potrawy: Przetwór, Deser
2kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5kg cukru kryształ
25dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
» zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Deser, Kolacja, Zapiekane
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
» zobacz przepis

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1kg gruszek
25dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5dag orzechów włoskich
2,5dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Deser jabłeczno-malinowy

Forma potrawy: Deser
350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny
» zobacz przepis

Delicja bananowa

Forma potrawy: Deser
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
» zobacz przepis

Banany w kremie morelowym

Forma potrawy: Deser
3 banany
słoik kompotu z moreli
szklanka bitej śmietany
łyżka orzechów
» zobacz przepis

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Deser
8 brzoskwiń
15dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5dag rodzynek
5dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.