Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów włoskich (posiekanych)
Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
Ciasto 1:
na stolnicy pociachać składniki jak na kruche ciasto, zagnieść, podzielić na 2 części. Wyłożyć na średnie blaszki i podpiec 10-15 min. Wystudzić.
Ciasto 2: ubić białka na sztywno, dodać cukier, ubijać, aż nie będzie czuć cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną. Już nie miksować, ale dokładnie wymieszać, połowę ciasta wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto, posypać orzechami i piec na złoty kolor.
Drugi placek tak samo.
Krem:
mleko w zamkniętej puszce gotować w garnku z wodą przez około 2,5 godz., schłodzić, nie otwierając puszki!
Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone zgęstniałe mleko, kakao.
Krem podzielić na 2 części, pierwszą wyłożyć na jeden z upieczonych placków, przykryć drugim i wyłożyć na niego resztę kremu.
Na koniec obficie posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto należy kroić następnego dnia.
Forma potrawy: Zupy
1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Forma potrawy: Zupy
2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki