cojemy.pl > Ciasta > Migdałowiec

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Migdałowiec

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania

Przyrządzanie

Ciasto 1:
na stolnicy pociachać składniki jak na kruche ciasto, zagnieść, podzielić na 2 części. Wyłożyć na średnie blaszki i podpiec 10-15 min. Wystudzić.

Ciasto 2: ubić białka na sztywno, dodać cukier, ubijać, aż nie będzie czuć cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną. Już nie miksować, ale dokładnie wymieszać, połowę ciasta wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto, posypać orzechami i piec na złoty kolor.

Drugi placek tak samo.

Krem:
mleko w zamkniętej puszce gotować w garnku z wodą przez około 2,5 godz., schłodzić, nie otwierając puszki!

Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone zgęstniałe mleko, kakao.

Krem podzielić na 2 części, pierwszą wyłożyć na jeden z upieczonych placków, przykryć drugim i wyłożyć na niego resztę kremu.

Na koniec obficie posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto należy kroić następnego dnia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jajka, Kakao, Margaryna, Migdały, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Orzechy, Proszek do pieczenia
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.