Przepisy z masłem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono masło 
  
  
    
      
      
      
      
      
        15dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła 
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła 
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100g cebuli
20g masła albo margaryny 
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        75dag schabu z kością
100dag kapusty kwaszonej
4dag tłuszczu 
15dag cebuli
1dag papryki mielonej
2dag mąki
25dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        750g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła 
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 kurczak
4 kajzerki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki masła 
30dag mielonego mięsa
pół szklanki białego wina
opakowanie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, chili
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła 
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła 
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu 
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150ml czerwonego wina
15dag cytryn
1/2kg czerwonej kapusty
30dag obranych ziemniaków
8dag cebuli
4dag tłuszczu 
2dag mąki
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła 
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 udka gęsie
20dag cebuli
400ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia