Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Szpinak podsmażyć na maśle, dodać żółtka, wyciśnięty czosnek, śmietankę,
doprawić solą i białym pieprzem, można dodać gałkę muszkatołową.
Makaron ugotować al dente. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę
szpinaku, makaronu, znowu szpinaku, posypać pokrojonym cienko rokpolem.
Zapiekać aż ser się rozpuści.
Do pasty można dodać zmielone mięso - np. z podsmażonego indyka.
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier
Forma potrawy: Sosy
25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
Opcjonalnie
estragon