Przepisy z masłem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono masło 
  
  
    
      
      
      
      
      
        kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła 
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        0,5kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2dag masła 
3 jajka
6dag mąki
20ml mleka
cukier puder
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła 
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła 
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła 
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Pierniczki:
15dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła 
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200g czekolady
200ml śmietanki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        400g cielęciny z udzca
30g masła 
2 łyżki mąki
250ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny 
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła 
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła 
30dag kiełbasy
30dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 duże kurczę
4 cebule
150g rodzynków
2 łyżki masła 
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz