MENU
ZWIŃ MENU

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przyrządzanie

Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron.

Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.

Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki (zostanie jeszcze 8 śliwek).

Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.

Osiem śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu.

Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem.

Sosem polać udka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Dania główne

6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli

Udka z kurczaka

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki

Udka po hawajsku

Forma potrawy: Dania na grilla

6 udek kurczaka

marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól

glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy

Kurczak w ananasach po amerykańsku

Forma potrawy: Dania główne

2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki