Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.
4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.
Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.
Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki (zostanie jeszcze 8 śliwek).
Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.
Osiem śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu.
Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem.
Sosem polać udka.
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Forma potrawy: Dania na grilla
6 udek kurczaka
marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól
glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy
Kurczak w ananasach po amerykańsku
Forma potrawy: Dania główne
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki