cojemy.pl > Dania główne > Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

4 udka gęsie
20dag cebuli
400ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przyrządzanie

Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron.

Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.

Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki (zostanie jeszcze 8 śliwek).

Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.

Osiem śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu.

Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem.

Sosem polać udka.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Gęś, Jabłka, Majeranek, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pieprz, Rosół, Smalec, Sól kuchenna, Wino, Śliwki

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Udka z kurczaka

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
» zobacz przepis

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
» zobacz przepis

Pieczone żeberka wieprzowe

Forma potrawy: Danie główne
1kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
Do podania z:
ryż
» zobacz przepis

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Danie główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30dag pyz
kawałek pora
20dag fasoli
» zobacz przepis

Kurczak w ananasach po amerykańsku

Forma potrawy: Danie główne
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Schab z kartoflami

Forma potrawy: Danie główne
750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z cukinii lub brokułów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg cukinii lub brokułów
400g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku

Do podania:
pieczywo
» zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
8-10 filetów śledziowych
25dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
» zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny
» zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.